Fullscreen Image V3

Kansainvälinen toiminta

Uusia ideoita, kokemusten vaihtoa ja yhteistyötä yli rajojen

SEIC - kestävä ja kehittyvä maaseutu

SEIC 2 -hanke jatkuu vielä kesään 2023 asti

Pienyrityksillä on edeleen erinomainen mahdollisuus päästä solmimaan kansainvälisiä verkostoja matalalla kynnyksellä. Luvassa on vientiin ja kansainvälistymiseen liittyvää koulutusta sekä  myös verkostomatkoja ja yrittäjävaihtoja.

Leader Sepran hallinnoima ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahastosta rahoittama kansainvälinen SEIC-hanke sai jatkoa  SEIC 2 -hankkeesta. Kohderyhmänä ovat maaseudulla toimivat pienet yritykset ja palveluja tuottavien yhteisöjen edustajat, jotka esimerkiksi tuottavat paikallista ruokaa tai sen raaka-aineita, toimivat matkailualalla, käden töiden alalla, kyläkauppoina tai -puoteina.

Suomesta mukana ovat Kymenlaakson lisäksi Etelä-Karjalan Leader-ryhmien alueet sekä Keski-Suomesta Leader Viisarin toiminta-alue. Ulkomaiset kumppanit löytyvät Virosta ja Latviasta useiden, paikallisten Leader-ryhmien alueilta.

Miksi yritysten kannattaa lähteä mukaan SEIC-hankkeeseen?


- Pienet yritykset eivät yksin välttämättä kykene kasvattamaan palvelutarjontaansa niin, että he voisivat markkinoida palvelujaan kansainvälisille markkinoille, mutta osana laajempaa verkostoa tämä on jo helpompaa. Kansainvälisyyden lisäksi myös Suomen toimijoiden verkosto kasvaa ja vahvistuu, kannustaa Leader Sepran hankekoordinaattori Heidi Hansén.

Yhteistyö muiden kaakkoissuomalaisten ja keskisuomalaisten pienyrittäjien kanssa mahdollistaa myös yhteistyön palvelutarjonnassa ja mahdollisuuden tuottaa uusia palveluita markkinoille. Hankkeessa yrittäjille tarjotaan monipuolisia työkaluja verkostoitumiseen, tiedonhankintaan ja kokemusten jakamiseen.

Yrittäjien ohella kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä ja yrittäjyydestä saavat myös nuoret. Yrittäjän mukana vaihtoon lähtevä nuori voi olla yrityksen mahdollinen jatkaja tai esimerkiksi alaa opiskeleva nuori. Sopivan nuoren etsinnässä apuna on paikallinen hanketyöntekijä.

Katso kahden SEIC 1 hankkeessa mukana olleiden toimijoiden terveiset tästä linkistä:
https://www.youtube.com/watch?v=0eI1lE2A7fg

 

Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 044–277 4515

 

 

Kokemuksia vaihdoista

Vuoden 2016 ensimmäiset vaihtarit, matkailuyrittäjä Pauliina Lunna ja matkailuvirkailijaksi opiskeleva Sini Vanhala matkustivat marraskuussa Viron Lahemaalle, jossa he tutustuivat Sirje Kuusikin Kuusikun luontotilaan.

- Halusin tutustua, millaista kodinomainen majoitus Virossa on, sillä siellä sitä on toteutettu kauan. Minuun teki vaikutuksen virolaisten vahva omavaraisuuden ja käsillä tekemisen kulttuuri. Vierailemissamme paikoissa myytiin ja käytettiin paljon omia tai naapureiden käsitöitä, hilloja ja hunajaa. Virolaiset olivat hyödyntäneet myös hienosti EU-tuet ja rakentaneet luontopolkuja ja kunnostaneet kartanoita, ihastelee Majatalo Torpan yrittäjä Pauliina Lunna Kotkasta.

Yrittäjien ohella hankkeessa kansainvälistyvät myös nuoret, jotka saavat samalla kokemuksia yrittäjyydestä ja yrityskulttuurista eri maissa. Yrittäjän mukana vaihtoon lähtee joko yrityksen oma jatkajakandidaatti tai yhteistyöoppilaitoksesta löytynyt alan opiskelija. Lunnan kanssa Viroon matkasi Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa matkailua opiskeleva kotkalainen Sini Vanhala. 

- Tämä oli tosi hieno kokemus tutustua erilaisiin majoitusmahdollisuuksiin ja Viroon matkailumaana. Pääsimme tutustumaan useisiin erilaisiin matkailuyrityksiin pienistä BB-paikoista isoihin matkailukartanoihin. Samalla tutustuin kahden yrittäjän elämään vähän paremmin. Ei tämä vaihto ainakaan sulkenut sitä vaihtoehtoa pois, että voisin joskus olla itsekin yrittäjä, pohtii Vanhala.
Kuusik saapui Suomeen vastavierailulle keväällä 2017, jolloin Lunna ja Vanhala järjestivät heille vastavuoroisesti ohjelmaa Kotkan ja Haminan seudulta.

Suomalais-balttilainen verkosto mahdollistaa uutta yhteistyötä

Lunnasta hienointa hankkeessa on se, että sen aikana muodostuu iso suomalais-virolais-latvialainen verkosto, jossa on mukana yrittäjiä ja yhteisöjä kaikista kolmesta maasta. Yhteiset verkkosivut helpottavat yhteistyötä ja ideoiden vaihtoa.
Vierailujen lisäksi hankkeessa järjestetään työpajoja ja koulutuksia. Suomesta mukana on Leader Sepran lisäksi kaksi Leader-ryhmää, Pirkan helmi ja Linnaseutu. Virolaisia ryhmiä on kolme ja latvialaisia kaksi. Yritysten lisäksi vaihtoon voivat hakeutua palveluja tuottavat yhdistykset.

- Sepran alueella yrittäjiä ja yhdistyksiä on hankkeeseen lähtenyt tosi hyvin. Ensimmäisen yrittäjäparin muodostimme jo elokuussa, jolloin suomalainen ja virolainen lihakanin kasvattaja löysivät toisensa. Ensimmäisen vierailun tekivät Pauliina ja Sini. Haasteena on löytää suomalaisille vaihdosta kiinnostuneille samankaltainen ja yhteistyöstä kiinnostunut yritys Virosta tai Latviasta, kertoo hankekoordinaattori Heidi Hansén Leader Seprasta.

Pauliina Lunna Virossa


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.