Fullscreen Image V3

Kansainvälinen toiminta

Uusia ideoita, kokemusten vaihtoa ja yhteistyötä yli rajojen

SEIC - kestävä ja kehittyvä maaseutu

Ajankohtaista hankkeesta

SEIC-matka Paavon poluille

SEIC2-hanke tekee opintomatkan  Saarijärvelle 1.-2.2.2023. Ohjelmassa on tutustumista alueen yrittäjien toimintaan ja verkostoitumista yrittäjien kesken.

Oletko Etelä-Kymenlaaksossa maaseutualueella toimiva pienyrittäjä? Tuotatko tai tarjoatko paikallista ruokaa tai tuotteita, toimitko matkailu- tai käden töiden alalla, tai onko sinulla maatila, kyläkauppa tai -puoti, jossa myydään paikallisia tuotteita tai palveluja? Jos vastasit kyllä, lähde mukaan hakemaan uusia ideoita toimintaasi! Ohjelma alla, ota yhteyttä Heidiin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 044 277 4515), jos haluat lisätietoja!

 

- - - 

 

 

SEIC II jatkuu vuoden 2022 loppuun

Pienyrityksillä on edelleen erinomainen mahdollisuus päästä solmimaan kansainvälisiä verkostoja matalalla kynnyksellä. Luvassa on vientiin ja kansainvälistymiseen liittyvää koulutusta sekä verkostomatkoja ja yrittäjävaihtoja koronatilanteen rauhoituttua.

Leader Sepran hallinnoima ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahastosta rahoittaman kansainvälisen SEIC-hankkeen kohderyhmänä ovat maaseudulla toimivat pienet yritykset ja sellaisten yhdistysten edustajat, jotka tarjoavat tai suunnittelevat tarjoavansa paikallisia tuotteita tai palveluita. Mukaan kansainvälistymään toivotetaan tervetulleiksi myös nuoria!

Hankkeen toiminta sopii yrityksille ja yhdistyksille, jotka esimerkiksi tuottavat paikallista ruokaa tai sen raaka-aineita, toimivat matkailualalla, käden töiden alalla, kyläkauppoina tai -puoteina. Lue esite tästä.

Hankekumppaneina toimijoita Keski-Suomesta, Virosta ja Latviasta

Suomesta mukana ovat Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan Leader-ryhmien alueet sekä Keski-Suomesta Leader Viisarin toiminta-alue. Ulkomaiset kumppanit löytyvät Virosta ja Latviasta useiden, paikallisten Leader-ryhmien alueilta. Yhteyksiä löytyy verkoston avulla myös muualle Eurooppaan.

Kaikkien mukana olevien alueiden tiedot yrityksineen ja yhdistyksineen löytää kätevimmin käymällä sivuilla www.seic.ee. Toimintaan mukaan haluavat toimijat voivat saada kustannuksitta omat tietonsa sivuille, olemalla ensin yhteydessä alueelliseen koordinaattoriinsa:

heidi.hansen(at)sepra.fi
puh. 044 277 4515
www.sepra.fi

heikki.heimala(at)leaderlansisaimaa.fi
puh. 045 2149 412
www.leaderlansisaimaa.fi

marja.salonen(at)saarijarvi.fi
puh. 0400 418 055
http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/leader-toiminta/leader_viisari

noora.harju(at)karkileader.fi
puh. 050 351 8990
www.karkileader.fi

evita.reitti(at)pohjois-kymenkasvu.fi
puh. 040 586 1134
www.pohjois-kymenkasvu.fi

Miksi yritysten kannattaisi lähteä mukaan SEIC-hankkeeseen?
- Pienet yritykset eivät yksin välttämättä kykene kasvattamaan palvelutarjontaansa niin, että he voisivat markkinoida palvelujaan kansainvälisille markkinoille, mutta osana laajempaa verkostoa tämä on jo helpompaa. Kansainvälisyyden lisäksi myös Suomen toimijoiden verkosto kasvaa ja vahvistuu, kannustaa Leader Sepran hankekoordinaattori Heidi Hansén.

Katso tästä aiemmassa Sepran hankkeessa mukana olleiden toimijoiden kokemuksia ja syitä siihen, miksi he ovat mukana nytkin: https://www.youtube.com/watch?v=0eI1lE2A7fg

Yhteistyö muiden kaakkoissuomalaisten ja keskisuomalaisten pienyrittäjien kanssa mahdollistaa myös yhteistyön palvelutarjonnassa ja mahdollisuuden tuottaa uusia palveluita markkinoille. Hankkeessa yrittäjille tarjotaan monipuolisia työkaluja verkostoitumiseen, tiedonhankintaan ja kokemusten jakamiseen. Täältä pääset kuulemaan  Taipalsaarelaisen tilan näkemyksiä hankkeesta https://www.youtube.com/watch?v=np0oW00Dnfc

Yrittäjien ohella kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä ja yrittäjyydestä saavat myös nuoret. Yrittäjän mukana vaihtoon lähtevä nuori voi olla yrityksen mahdollinen jatkaja tai esimerkiksi alaa opiskeleva nuori. Sopivan nuoren etsinnässä apuna on paikallinen hanketyöntekijä.  

 

 

 

 

 

SEIC -hanke 2016-2019

Hankkeen kautta kansainväliseen vaihtoon voivat hakeutua Pyhtään, Kotkan, Haminan, Virolahden ja Miehikkälän alueilla maaseudulla toimivat pienyritykset tai yhteisöt, jotka

  • tarjoavat tai suunnittelevat tarjoavansa paikallisia tuotteita tai palveluja
  • tuottavat paikallista ruokaa tai sen raaka-aineita
  • toimivat matkailualalla
  • toimivat käden töiden alalla
  • toimivat maatiloina, kyläkauppoina tai -puoteina tuottaen ja myyden paikallisia tuotteita tai palveluja

ja joilla joko itsellään on toiminnan kehittämisestä kiinnostunut nuori kumppaniksi hankkeeseen tai jotka ovat valmiita nuoren hankkeen aikana kumppaniksi ottamaan.

Mukaan lähtijöiden tulee sitoutua majoittamaan ja isännöimään Virosta (tai halutessaan Latviasta) tulevan yrittäjä/nuori parin vierailu sekä osallistumaan vähintään yhteen työpajaan tai opintomatkaan hankkeen toteuttamiseen liittyen. Osallistuminen edellyttää kohtuullista englanninkielen taitoa.

Vuosien 2018-2019 aikana toteutetaan muutama alueiden- ja kansainvälinen työpaja ja opintomatka niin Suomessa kuin Viroonkin. Samalla tuetaan osallistujien verkostoitumista, yhteistä toiminnan ja tuotteiden kehittämistä sekä markkinointia, mm. www-sivujen avulla.

Tavoitteena on, että Sepran alueella on vuoden 2019 alussa verkosto toimijoita, joilla on tiivistä yhteistyötä Viron/Latvian puolella olevien kumppanien kanssa. Näiden yritysten ja yhteisöjen toivotaan hyödyntävän kehittämistyössään kansainvälisiä verkostojaan ja toimivan samalla innostavina esimerkkeinä muille alueen toimijoille.

Hankkeeseen voidaan ottaa mukaan noin 10 yritys/yhdistys – nuori paria. Mikäli tulokset ovat positiivisia, voi Sepra sisällyttää toiminnan jatkamisen osaksi normaalia toimintaansa hankekauden jälkeen, ja näin tukea laajemmankin kohderyhmän kansainvälistymistä.

Ota yhteyttä:
marjo.tolvane(at)sepra.fi
tai 044 277 4513

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
tai 044 277 4515

Matkailuyrittäjän Pauliina Lunnan kokemuksia Lahemaan vierailusta

Vuoden 2016 ensimmäiset vaihtarit, matkailuyrittäjä Pauliina Lunna ja matkailuvirkailijaksi opiskeleva Sini Vanhala matkustivat marraskuussa Viron Lahemaalle, jossa he tutustuivat Sirje Kuusikin Kuusikun luontotilaan.

- Halusin tutustua, millaista kodinomainen majoitus Virossa on, sillä siellä sitä on toteutettu kauan. Minuun teki vaikutuksen virolaisten vahva omavaraisuuden ja käsillä tekemisen kulttuuri. Vierailemissamme paikoissa myytiin ja käytettiin paljon omia tai naapureiden käsitöitä, hilloja ja hunajaa. Virolaiset olivat hyödyntäneet myös hienosti EU-tuet ja rakentaneet luontopolkuja ja kunnostaneet kartanoita, ihastelee Majatalo Torpan yrittäjä Pauliina Lunna Kotkasta.

Yrittäjien ohella hankkeessa kansainvälistyvät myös nuoret, jotka saavat samalla kokemuksia yrittäjyydestä ja yrityskulttuurista eri maissa. Yrittäjän mukana vaihtoon lähtee joko yrityksen oma jatkajakandidaatti tai yhteistyöoppilaitoksesta löytynyt alan opiskelija. Lunnan kanssa Viroon matkasi Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa matkailua opiskeleva kotkalainen Sini Vanhala. 

- Tämä oli tosi hieno kokemus tutustua erilaisiin majoitusmahdollisuuksiin ja Viroon matkailumaana. Pääsimme tutustumaan useisiin erilaisiin matkailuyrityksiin pienistä BB-paikoista isoihin matkailukartanoihin. Samalla tutustuin kahden yrittäjän elämään vähän paremmin. Ei tämä vaihto ainakaan sulkenut sitä vaihtoehtoa pois, että voisin joskus olla itsekin yrittäjä, pohtii Vanhala.
Kuusik saapui Suomeen vastavierailulle keväällä 2017, jolloin Lunna ja Vanhala järjestivät heille vastavuoroisesti ohjelmaa Kotkan ja Haminan seudulta.

Suomalais-balttilainen verkosto mahdollistaa uutta yhteistyötä

Lunnasta hienointa hankkeessa on se, että sen aikana muodostuu iso suomalais-virolais-latvialainen verkosto, jossa on mukana yrittäjiä ja yhteisöjä kaikista kolmesta maasta. Yhteiset verkkosivut helpottavat yhteistyötä ja ideoiden vaihtoa.
Vierailujen lisäksi hankkeessa järjestetään työpajoja ja koulutuksia. Suomesta mukana on Leader Sepran lisäksi kaksi Leader-ryhmää, Pirkan helmi ja Linnaseutu. Virolaisia ryhmiä on kolme ja latvialaisia kaksi. Yritysten lisäksi vaihtoon voivat hakeutua palveluja tuottavat yhdistykset.

- Sepran alueella yrittäjiä ja yhdistyksiä on hankkeeseen lähtenyt tosi hyvin. Ensimmäisen yrittäjäparin muodostimme jo elokuussa, jolloin suomalainen ja virolainen lihakanin kasvattaja löysivät toisensa. Ensimmäisen vierailun tekivät Pauliina ja Sini. Haasteena on löytää suomalaisille vaihdosta kiinnostuneille samankaltainen ja yhteistyöstä kiinnostunut yritys Virosta tai Latviasta, kertoo hankekoordinaattori Heidi Hansén Leader Seprasta.

Pauliina Lunna Virossa

SEIC - Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu

Sepra 2020-strategiassa alueiden- ja kansainväliselle toiminnalle on asetettu tavoitteita, joita lähdetään toteuttamaan osin uusien kumppaneiden kanssa. SEIC - Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeen tavoitteena on tukea maaseudun mikroyritysten ja palveluja alueelle tuottavien yhdistysten toimintaa kansainvälisen yhteistyön avulla. Näillä toimenpiteillä kyetään toteuttamaan Sepran strategian tavoitetta vahvistaa ja laajentaa matkailu- ja paikallistuoteverkostoja, mutta myös tavoitetta tarjota kansainvälisenä yhteistyönä kehitettyä yhteisölähtöisen matkailun COMCOT –työkalua kollegaryhmien alueille.

Kansainvälisessä hankkeessa ovat mukana virolaiset Arenduskoda Länsi-Vironmaalta, Green Riverland Partnership Pärnun seudulta ja East Harju Partership Tallinnan viereiseltä maaseudulta. Vuoden 2017 alusta hankkeeseen liittyvät Latviasta Rural Partnership “Lielupe” ja Liepaja District Partnership.

Suomesta hankkeessa ovat kumppaneina Tampereen-Hämeenlinnan maaseutualueiden lähistöltä Leader-ryhmät Pirkan Helmi ja Linnaseutu.

Strategiaan listatuista toimenpiteistä hankkeessa toteutuu erityisesti yhdistysten ja yrittäjien sekä muiden elinkeinotoimijoiden tuominen yhteen, sekä kansainvälisyysosaamisen lisääminen yhteisten työpajojen, koulutusten ja opintomatkojen avulla. Lisäksi hankkeessa toteutuu yhteiset opintomatkat ja koulutukset sekä sukupolven vaihdokseen ja nuorten yrittäjyyteen tähtäävät toimet, ja yhteisölähtöisen kestävän kehityksen matkailun kehittäminen edelleen.

Hankkeen kautta hyviä käytäntöjä ja kokemuksia saadaan tuotua alueelle muualta Suomesta ja ulkomailta, ja nuorten ja ikäihmisten yhteisen toiminnan avulla saadaan siirrettyä tarinoita ja paikalliskokemuksia eteenpäin. Hankeen päätyttyä toivotaan, että alueen historiallisia rakennuksia on hyödynnetty tapahtumien järjestämisessä ja paikallisia yhdistyksiä sekä yrittäjiä toimii oppaina sekä tarinankertojina elämyspakettien toteutuksessa. Kansainvälisen toiminnan kautta saadaan joukko nuoria mukaan alueen kehittämistyöhön, minkä lisäksi kymmenkunta pienyritystä ja yhdistystä monipuolistaa toimintaansa.

 


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.