EDIC Kymenlaakso

EDIC - toimintaa ja tuloksia

Alueesi Leader-ryhmä on myös yksi Suomen yhdeksästä EU tiedotuspisteestä, EDICistä, joista voit lukea lisää Euroopan unionin virallisilta verkkosivuilta: https://ec.europa.eu/finland/services/contact-points_fi

Tietopisteen kiinteä toimipaikka löytyy Sepran toimitilojen yhteydestä Haminan Itäväylästä, mutta toimintaa järjestetään koko Kymenlaaksossa. Europe Direct -tietopisteestä saa tietoa Euroopan unionista ja erityisesti EU- kansalaisten oikeuksista sekä EU:n toiminnan painopisteistä ja tavoitteista. EDIC - tietopisteissä voi vierailla paikan päällä, mutta ne vastaavat kysymyksiin myös sähköpostitse ja puhelimitse. Tietopisteet ovat mukana järjestämässä paikallisia EU-aiheisia yleisötapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja seminaareja.

Ensimmäinen tiedotuspistesopimuskautemme EU-komission kanssa päättyy tämän vuoden lopussa. Olemme olleet tyytyväisiä EDIC-toiminnan tuomaan lisäarvoon, joten aiomme hakeutua myös uudelle, 2021-2025 kaudelle. Olemme saaneet paljon kontakteja ja tietoa välitettäväksi alueemme asukkaille, mutta myös asukkaidemme ja erityisesti nuorten terveisiä vietyä eteenpäin Euroopan Parlamenttiin asti: nuoremme ovat jo kertaalleen päässeet tenttaamaan europarlamentaarikkoja Kotkassa, Kasvun karavaani-tapahtumassa. Myös kuntapäättäjiltä on päästy kysymään heidän näkemyksiään tulevaisuudesta.

Kuluneen kolmen vuoden aikana olemme keskittyneet ennen kaikkea siihen, että maakuntamme uusi EU-tiedotuspiste on saanut näkyvyyttä. Olemme siis olleet turuilla ja toreilla, satoi tai paistoi – lukuisia kertoja vuosittain. Olemme paitsi EDIC myös EU-osarahoitteisia tukia alueen pienyrityksille ja yhdistyksille sekä kalatalouteen kanavoiva paikalliskehittäjä. Luonnollisesti haluamme siis myös tuoda esiin sitä, että suurin osa niistä kymmenistä ja sadoista toimenpiteistä, joita alueellamme on vuoden 2001 jälkeen toteutettu Leader-tuella, todennäköisimmin olisi jäänyt toteutumatta ilman Euroopan Unionin miljoonien eurojen taloudellista tukea.

Leader-toiminta tuotiin Suomeen EU:n liittymisen jälkeen, ja ensi keväänä mekin Seprassa juhlimme 20-vuotista Leader-taivaltamme. Näiden vuosikymmenten aikana alueella on toimittu todella aktiivisesti, luotu paikallisia ja kansainvälisiä verkostoja sekä tapahtumia, ja ennen kaikkea pidetty omaa kotiseutua elinvoimaisena.

EU-Tiedotuspisteiden tärkein päivä vuodessa on 9.5. eli Eurooppa päivä. Tänä vuonna emme covid-19 pandemian takia voineet jalkautua tapahtumiin, mutta toivottavasti tapaamme paljon alueen asukkaita v.2021 Eurooppa päivänä.

Tiesitkö muuten, että Euroopassa puhutaan yli 200 eri kieltä? Euroopan Neuvosto on päättänyt, että 26. syyskuuta juhlitaan vuosittain tätä kielten ja kulttuurien rikkautta kaikkialla Euroopassa. Muistatko, miksi soitamme nykyään hätätilanteissa numeroon 112? Koko Euroopan hätäpuhelinnumero 112 otettiin käyttöön vuonna 1991, ja sen tarkoitus oli tuoda saataville yhteinen hätänumero, joka toimii kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Vuodesta 2009 lähtien hätänumeroa on tehty tunnetummaksi viettämällä 11.helmikuuta hätänumeron merkkipäivää. Päivää juhlitaan kaikkialla Euroopassa monin tapahtumin joka vuosi. Ensi vuonna 11.2 on päivän 30. vuosi, ja sitä juhlitaan näkyvästi monissa maissa – mekin olemme mukana kansainvälisen verkostomme kanssa ideoimassa toimintaa tuota tapahtumaa varten, ja kuulet tästä lisää syyskauden uutiskirjeistämme.

Me pyrimme parhaamme mukaan vastaamaan asukkaiden kysymyksiin erityisesti EU-rahoituksesta. Emme kuitenkaan tiedä kaikkea Euroopan Unionista, emme edes rahoitusasioista. Kansalaisia palvelee arkisin klo. 10.00-19.00 kaikilla Euroopan Unionin kielillä puhelinnumero 00-800-67891011, josta voi kysyä lisätietoa EU-asioista. Olkaa sinne rohkeasti yhteyksissä, jos jokin asia EU:n liittyen askarruttaa – ja meihin, jos EU-osarahoitteiset tuet sekä tulevan EU-ohjelmakauden 2021-2027 paikallisen kehittämisen strategian valmisteluun osallistuminen kiinnostaa. Tuo työ on ajankohtaista tulevana syksynä – ja siihen tarvitsemme teidän kaikkien osallisuutta.

Marjo Tolvanen

 

_ _ _ _ _ 

 

Komission koronatoimet aikajanalla kriisin alusta lähtien löydät klikkaamalla itsesi tähän uutiseen https://europa.eu/!gN78RJ.

EU-pisteemme palveluihin kuuluu neuvonta; vastauksia erilaisiin EU-aiheisiin kysymyksiin ja neuvoja siihen, mistä EU-tietoa löytyy. Erityisasiantuntemusta vaativissa kysymyksissä ohjataan muiden EU-verkostojen tai -palvelujen puoleen. Toimistoltamme saatavana myös EU-aiheista materiaalia ja voimme myös tarvittaessa tilata esim. opetukseen sopivaa materiaalia.

Esimerkiksi Lyhyt katsaus menneeseen vuoteen 2018 on yhteenveto Euroopan unionin tuomioistuimen toiminnasta edellisen vuoden aikana, voit hakea julkaisun toimistoltamme tai ladata luettavaksi klikkaamalla julkaisun nimeä. Julkaisussa käydään läpi tuomioistuimen merkittävimpiä tuomioita ja selitetään niiden merkitystä unionin kansalaisille. Toimistoltamme saatavana myös vuosien 2016 ja  -17 yhteenvedot.

Ota meihin yhteyttä toimisto(at)sepra.fi. Voit myös soittaa maksuttomaan Europe Direct –palvelunumero 00 800 6 7 8 9 10 11

Neuvontapisteemme palvelee osoitteessa:

Helsingintie 1 A, 49400 Hamina (kaikki toimistomme yhteystiedot ja kartta)

Suomessa toimivien pisteiden osoitteet ja yhteystiedot:
https://ec.europa.eu/finland/services/contact-points_fi

Meidän on pidettävä toisistamme huolta, meidän on autettava
toinen toisiamme selviytymään näistä vaikeista ajoista.
Tätä virustakin vahvempia ovat rakkaus ja myötäeläminen.
Vastoinkäymisten hetkellä eurooppalaiset osoittavat niiden voiman.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen
Euroopan parlamentin täysistunnossa (26.3.2020)


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Ma – To: 9:00 – 16:00
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.