SEIC - Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu
Sepra 2020-strategiassa alueiden- ja kansainväliselle toiminnalle asetettiin tavoitteita, joita toteutettiin osin uusien kumppaneiden kanssa. SEIC - Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeen tavoitteena oli tukea maaseudun mikroyritysten ja palveluja alueelle tuottavien yhdistysten toimintaa kansainvälisen yhteistyön avulla. Näillä toimenpiteillä kyettiin toteuttamaan Sepran tavoitetta vahvistaa ja laajentaa matkailu- ja paikallistuoteverkostoja, mutta myös tavoitetta tarjota kansainvälisenä yhteistyönä kehitettyä yhteisölähtöisen matkailun COMCOT –työkalua kollegaryhmien alueille. (COMCOTista voit kysellä lisää toiminnanjohtajalta)
Kansainvälisessä hankkeessa olivat mukana virolaiset Arenduskoda Länsi-Vironmaalta, Green Riverland Partnership Pärnun seudulta ja East Harju Partership Tallinnan viereiseltä maaseudulta. Vuonna 2017 hankkeeseen liittyivät Latviasta Rural Partnership “Lielupe” ja Liepaja District Partnership.
Suomesta hankkeessa olivat kumppaneina Tampereen-Hämeenlinnan maaseutualueiden lähistöltä Leader-ryhmät Pirkan Helmi ja Linnaseutu.
Strategiaan listatuista toimenpiteistä hankkeessa toteutui erityisesti yhdistysten ja yrittäjien sekä muiden elinkeinotoimijoiden tuominen yhteen, sekä kansainvälisyysosaamisen lisääminen yhteisten työpajojen, koulutusten ja opintomatkojen avulla. Lisäksi hankkeessa toteutui yhteiset opintomatkat ja koulutukset sekä sukupolven vaihdokseen ja nuorten yrittäjyyteen tähtäävät toimet, ja yhteisölähtöisen kestävän kehityksen matkailun kehittäminen edelleen.
Hankkeen kautta hyviä käytäntöjä ja kokemuksia saatiin tuotua alueelle muualta Suomesta ja ulkomailta, ja nuorten ja ikäihmisten yhteisen toiminnan avulla saatiin siirrettyä tarinoita ja paikalliskokemuksia eteenpäin. Kansainvälisen toiminnan kautta saatiin joukko nuoria mukaan alueen kehittämistyöhön, minkä lisäksi kymmenkunta pienyritystä ja yhdistystä monipuolisti toimintaansa.
Koska toimintatapa yrittäjävaihtoineen, alueidenvälisine verkostoineen sekä www.seic.ee sivujen hyödyntämisineen osoittautui toimivaksi, jatkettiin samalla konseptilla Kaakkois- ja Keski-Suomen ELYjen hankerahoituksen avulla toimintaa Viron Arenduskodan ja Itä-Harjumaan sekä Latvian kumppaneiden kanssa. Suomessa toimijoina olivat kaikki Kaakkois-Suomen Leader-ryhmät sekä Leader Viisari Keski-Suomesta.
Hankkeen parhain tulos on se, että pienille maaseutuyrityksille on luotu matalan kynnyksen mahdollisuus lähteä kansainvälistymään, sekä solmimaan kumppanuuksia paitsi meren yli myös eri alueiden kesken.
Koska toimintatapa yrittäjävaihtoineen, alueidenvälisine verkostoineen sekä www.seic.ee sivujen hyödyntämisineen osoittautui toimivaksi, jatkettiin samalla konseptilla Kaakkois- ja Keski-Suomen ELYjen hankerahoituksen avulla toimintaa Viron Arenduskodan ja Itä-Harjumaan sekä Latvian kumppaneiden kanssa. Suomessa SEIC 2nd generation hankkeessa no 101908 toimijoina olivat kaikki Kaakkois-Suomen Leader-ryhmät sekä Leader Viisari Keski-Suomesta.
Hanke käynnistyi juuri koronan iskiessä keväällä 2020, minkä takia sen toteuttaminen kohtasi paljon haasteita. Jatkoajan jälkeen hanke päättyi kesäkuun lopussa 2023. V.2022 sekä kevätkaudella 2023 toteutettiin tiiviillä aikataululla paljon toimenpiteitä sekä opintomatkoja, joita ei oltu voitu toteuttaa aiemmin.
Lisäksi kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneiden vierailuja isännöitiin Suomessa 8-10.6.2022 ja 7-9.6.2023 järjestettiin hankkeen lopputapahtuma Sepran alueella
Yli 80 henkilöä osallistui hankkeen tapahtumiin, ja www.seic.ee sivuilta löytyy nyt kaikkien Leader-alueiden esittelyiden lisäksi 17 uuden suomalaisen yrittäjän ja toimijan tiedot. Osallistujilta saatu palaute oli niin positiivista, että saatuja yhteistyöesityksiä lähdetään varmaan viemään, ainakin yksittäisten Leader-ryhmien alueilla eteenpäin kansainvälisenä yhteistyönä myös rahoituskaudella 2023-2027. Tämä onnistunee vasta 2024-2025 vuosista alkaen, kun Leader-toiminta käynnistyy kumppanimaissa.
Esiin nousseita yhteistyöajatuksia oli paljon, tässä vain muutamia:
- toiminnallisten ohjelmanumeroiden ja tarinoiden yhdistäminen maaseudun matkailupaikkoihin; tuomaan lisäansiota yrittäjille ja tarjoamaan osallistujille unohtumattomia elämyksiä (vanhan ajan pyykkilaudan testaus, paikallisesta villasta valmistetusta langasta pienen käsityön valmistaminen, leivän leivonta lounaalle)
- sellaiseen toimintaan kumppanimaassa tutustuminen, missä yrittäjä – sen jälkeen kun on tuotteen kehitellyt ja aloittanut valmistamisen – käykin teettämään niitä tilan ulkopuolella. Näin yrittäjä voi keskittyä markkinointiin ja kehittämään toimintaansa eteenpäin. Samalla verkoston toimijoiden elinvoimaisuus vahvistuu ja yhteistyössä päästään luomaan laajempia elämyspaketteja – yksi tarjoaa ateriapalvelut, toinen majoituksen, ja kolmas ohjelma- sekä elämyspalveluja.
Hankkeen paras tulos on ollut se, että pienille maaseutuyrityksille on luotu matalan kynnyksen mahdollisuus lähteä kansainvälistymään, sekä solmimaan kumppanuuksia paitsi meren yli myös eri alueiden kesken. Mikäli vastaavaan toimintaan mukaan liittyminen kiinnostaa muita, kannattaa olla yhteyksissä Leader-ryhmien toiminnanjohtajiin
Leader Viisari:
Leader Länsi-Saimaa:
Kärki-LEADER:
Pohjois-Kymen Kasvu: evita.reitti(at)pohjois-kymenkasvu.fi
Leader Sepra:
- Osumia: 4141