Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Jaa artikkeli
| Ajankohtaista

Kiinnostavatko saariston kysymykset? Tule työpajaan Hailuotoon!

Sepra on mukana Åbo Akademin Habitability-hankkeessa, joka perehtyy saaristossa asumisen kysymyksiin. Hankkeessa on huhtikuussa tarjolla työpaja, jossa käsitellään paikan identitettiä. Työpajassa kuullaan asiantuntijoita, tavataan ja verkostoidutaan toisten saaristolaisten kanssa sekä myös tutustustaan hailuotolaiseen elämäntapaan. 
 
Hanke kustantaa matkat, majoituksen sekä ruokailut, ja muutama paikka on vielä tarjolla nopeimmille! Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Marjaan: 044 277 4514. Kuvan alla lisätietoa.
 
 
Habitability – elinvoimaiset ja kestävästi asutut saaristo- ja vesistöalueet -verkoston toinen työpaja järjestetään Hailuodossa tiistaina 5.4.2022. Verkostotapaamiseen osallistuu sekä saarilla asujia että asiantuntijoita, ja luonnollisesti tutustumme myös elämään Hailuodossa.
 
Teemana tällä kertaa on ensimmäinen asuttavuusanalyysin seitsemästä osa-alueesta eli paikan identiteetti. Tämän osa-alueen indikaattorit tarkastelevat väestöä ja etäisyyttä, eli niitä seikkoja, jotka ympäröivän veden lisäksi oikeastaan eniten tekevät saarista asuinpaikkana erityisiä.
 
Monella saarella ihmisten lukumäärä vaihtelee vuodenajoittain merkittävästi. Siksi pelkästään saarella vakituisesti asuvien määrän tarkastelu ei riitä, kun halutaan ymmärtää ihmisten ja saaren suhdetta ja mitä vaatimuksia saaren infrastruktuuriin kohdistuu. On huomioitava myös osa-aika-asukkaiden ja matkailijoiden määrä, ja miten pitkiä aikoja he viettävät saarella. Etäisyys mantereelle ja palveluihin vaikuttaa myös saaren tai vesistöalueen asuttavuuteen. Pelkkä maantieteellinen etäisyys voi olla harhaanjohtava, ja matkaan käytännössä kuluva aika antaa paremman kuvan todellisesta etäisyydestä ja saavutettavuudesta.
 
Verkostossa mukana olevat 12 Leader-ryhmää sekä Finlands öar – Suomen saaret nimeävät kukin kolme osallistujaa verkostotapaamiseen Hailuodossa. Verkosto vastaa matkakustannuksista junalla sekä majoittumisesta ja ruokailuista Hailuodossa. Huolehdimme myös keskitetysti junamatkojen varauksista. Tämän vuoksi tarvitsemme ilmoittautumiset henkilötietoineen viimeistään 28.2. Ilmoittautuminen tapahtuu tällä lomakkeella: https://survey.abo.fi/lomakkeet/14327/lomake.html
 
Koska matkustamme Ouluun junalla, voi matka-ajan maanantaina 4.4. ja keskiviikkona 6.4. hyödyntää työntekoon ja yhdessäoloon. Linja-auto Hailuotoon lähtee maanantai-iltana klo 18.15 Oulun rautatieasemalta. Keskiviikkona olemme takaisin Oulussa noin klo 11.30.
 
Yöpyminen Hailuodossa tapahtuu joko Arctic Lighthouse Hotel Luotsihotellissa tai Hailuodon Majakkapihassa, jotka molemmat sijaitsevat Marjaniemen majakan välittömässä läheisyydessä. Majoituksen rajoitetun saatavuuden vuoksi majoitumme pääsääntöisesti kahden tai useamman hengen huoneissa.
 
Hailuodon kunnanjohtaja Maarit Alikoski tiivisti loistavasti koko Habitability-projektin tavoitteet toivottaessaan meidät tervetulleiksi Hailuotoon – ryhdytään yhdessä nostamaan esille ja edistämään saarten asioita!
 
Lämpimästi tervetuloa mukaan!