Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Jaa artikkeli
| Ajankohtaista

Kesällä kiivetään maaseudun huipulle: kuntoporraskisa käynnistyy Virojoella 

Nyt kiivetään maaseudun huipulle!
EU:n maaseuturahoitus haastaa kaikki nousemaan kuntoportaita tulevan kesän aikana. Asuvatko Suomen kovimmat kiipeäjät meillä Kaakonkulmalla? Osallistumalla voit auttaa Virojoen kuntoportaat valtakunnallisen kilpailun voittoon – ja samalla saat itse roppakaupalla terveyshyötyjä. 

Torstaina 30. toukokuuta käynnistyy valtakunnallinen kuntoporraskilpailu, jossa selvitetään, mitkä ovat suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat Suomessa. Mukana kilpailussa on 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea, rahoitusta näille kaikille on myönnetty paikallisten Leader-ryhmien kautta. Portaissa on kesän ajan kävijälaskuri ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä. Voittajaportaille on luvassa paitsi mainetta ja kunniaa, myös kaikkia alueen asukkaita liikuttava palkinto.

Kymenlaaksosta mukana kisaavat Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat (Rantatie 57, Virolahti). Lapinvuoren kuntoportaat on rakennettu osana Virojoen kyläyhdistyksen hallinnoimaa Kunto & Maisema -hanketta, jota rahoitti  Sepra.

Monet maaseudun liikuntakohteet on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden, paikallisten Leader-ryhmien sekä EU:n maaseuturahoituksen avulla. Maaseuturahoitusta on myönnetty muun muassa jo lähes 50 kuntoportaille.  

Mukana valtakunnallisessa kilpailussa ovat:
Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella
Kirkonkylän kuntoportaat Lemillä
Hallin kuntoportaat Jämsässä
Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä
Honkavuoren kuntoportaat Pyhäjärvellä
Huhmarin kuntoportaat Ylivieskassa
Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella
Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla
Kuntoportaat Orimattilaan
Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä
Lapin Linnavuoren portaat Raumalla
Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa
Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla
Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä
Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella
Susivuoren kuntoportaat Närpiössä
Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa
Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa

Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat tunnistaa myös kylteistä, joiden yhteydessä voi kuvauttaa itsensä ja halutessaan jakaa kuvan Instagramissa tunnisteella #kuntoporraskisa #leadersuomi #maaseutufi ja #LupausSuomelle.

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.  

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että jo 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.