Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Jaa artikkeli
| Ajankohtaista

Älykkäät kylät tulevat

Euroopan komission tulevan ohjelmakauden eräs pääaloite paikalliseen kehittämiseen liittyen on Smart Village -aloite: Suomessa siihen liittyen on tapahtunut jo paljon, sillä 2018-2020 toteutettiin Suomen älykkäin kylä -kilpailu, jonka voitti 33 kilpailevan kylän joukosta kainuulainen Vuolijoen kylä. Lisäksi on järjestetty lukuisia kansallisia ja paikallisia työpajoja sekä infotilaisuuksia.

Älykkyys ja digitaalisuus ovat päivän ja huomisen sanoja. Suorastaan trendikkäitä, mutta siitä mainioita, että ne tarjoavat yhteisen kielen ja toimintakulttuurin paikasta riippumattomaan, eri aluetasot läpileikkaavaan kehittämiseen; kehittämiseen, joka yhdistää ihmisiä, asukkaita, toimijoita, tekijöitä, tarpeita ja ratkaisuja.

Toiminnalla panostetaan tulevaisuuden kyliin ja halutaan huomioida digitalisaatiota edistävien investointien, saavutettavuuden ja osaamisen tukeminen. Aloitteessa kannustetaan löytämään aivan uusia ja keskenään risteäviä polkuja maaseudun kehittämisen, aluekehityksen, tutkimuksen, liikenteen, energian ja digitaalisen politiikan sekä eri rahastojen aloilla.

Älykkäillä kylillä tarkoitetaan maaseutualuiden yhteisöjä, jotka hyödyntävät innovatiivisia ratkaisuja sekä paikallisia vahvuuksia ja mahdollisuuksia kehittääkseen omaa muutoskestävyyttään. Älykkäät kylät kehittävät toimintaansa osallistavasti ja hyödyntävät erityisesti digitaalisia ratkaisuja pyrkiessään parantamaan oman alueensa taloudellista, sosiaalista ja ympäristön tilaa. Älykkäät kylät tekevät yhteistyötä eri toimijoiden kanssa maaseutualueilla ja kaupungeissa. 

Osoitteesta https://www.maaseutu.fi/maaseutuverkosto/teemat/alykkaat-kylat löydät mm. mukavan videon, jossa lyhyesti kuvataan, mitä älykkäällä kehittämisellä tarkoitetaan kylätasolla. Älykäs kylien kehittäminen tulee olemaan mukana myös Sepra2030 -strategiassa, joten siihen liittyen teemaa tullaan viemään eteenpäin eteläisessä Kymenlaaksossakin.

Kalasta etelärannikolle elinvoimaa-strategiaan on kirjattu sisään älykäs rannikkoyhteisöjen kehittäminen, jonka ympärillä yhdessä Latvian kalatalous- ja yhdistystoimijoiden kanssa ideoidaan kolmen pilottialueen kehittämistä ’älykäs kylä’ -konseptilla. Ensimmäiset kaksi tilaisuutta, joihin Latviasta saapuu yhteistyökumppaneita, järjestetään 27.4. Bromarvissa ja 28.4. Pellingissä. Nämä kaksikieliset tilaisuudet on tarkoitettu erityisesti kyseisten alueiden toimijoille, mutta mikäli teema kiinnostaa, voi osallistumismahdollisuutta kysellä kalatalouden assistentilta Satulta (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) Sepran alueella tilaisuus on tarkoitus järjestää syyskaudella ja siitä tiedotetaan uutiskirjeissä lisää myöhemmin.