Metsäkylän kehittämistiimi Eskolan ihmettä oppimassa

Haminan Metsäkylässä on tavoitteena pelastaa lakkautusuhan alla oleva koulu ja kehittää siinä sivussa myös muita kyläpalveluita asukkaiden tarpeisiin. Kylällä on selvitetty eri vaihtoehtoja palveluiden tuottamiseksi ja mallia on haettu mm. Kannuksen Eskolan kylästä, missä kyläpalveluista on tullut jo kansainvälisen luokan menestystarina. Oleellisessa roolissa Eskolassa on ollut yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen, mikä on nyt suunnitteilla myös Metsäkylään. Teimmekin Metsäkylän pienen kehittämistiimin kanssa syventävän opintomatkan Eskolaan 14.-15.6. ja otimme tarkemmin selvää, miten siellä on saatu asiat rullaamaan.

Eskolassa meitä olivat opastamassa kyläprojektien monivuotinen hankevetäjä Miia Tiilikainen ja kehittämistyössä aktiivisesti mukana oleva kyläläinen Jaakko Hautamäki. (Esittelyn lomassa saimme hyödyllisiä vinkkejä siitä, mihin toiminnan suunnittelussa kannattaa panostaa ja mihin puolestaan ei kannata ryhtyä. Oman kylän vahvuudet ja brändi on hyvä löytää heti alusta alkaen ja tuotteistaa palveluja sen pohjalta. Ennen yrityksen perustamista on tärkeää haastatella kyläläisiä ja selvittää palveluiden todellinen kysyntä. Haastatteluja tehdessä löytyy samalla myös tekijöitä. Kyläpalveluyritykseen palkattavilla henkilöillä on tärkeää olla visio kylän kehittämisestä ja valmiuksia sijaistaa myös muissa työtehtävissä.)

Vierailu avasi matkalaisille hyvin sitä, mistä yhteiskunnallisessa yrittämisessä on kysymys. On löydettävä ne tuottavat toiminnat, joilla rahoitetaan kylän kannalta välttämättömiä ja vähemmän tuottavia palveluita kuten koulukiinteistön ylläpito. Metsäkyläläiset ovat aloittaneet kaupungin kanssa neuvottelut koulukiinteistön saamiseksi kylätoimijan haltuun, jolloin kiinteistörasitus poistuisi kaupungilta ja koulun oppilaskohtaiset kustannukset alenisivat. Omassa koulukiinteistössä voidaan sitten järjestää myös muuta toimintaa kuten yksityistä päivähoitoa, iltapäivätoimintaa ja vaikkapa lounasruokalaa.

Metsäkylän tiimi on tyytyväinen matkaansa. Mukana ollut nuori kotihoitoyrittäjä Nelli Koivu pitää tärkeänä, että kylään saadaan töitä. Reissun kuopus Aaron Pihkanen toimii jo kylän markkinointivastaavana ja mielii kyläyritykseen töihin kokkiopintojen jälkeen. Kylän tonttiasiamies Sari Kotiranta on kiinnostunut oppimaan vielä lisää siitä, miten kylään saadaan uusia asukkaita. Saila Koivu on tekemässä kyläpalveluyrityksen liiketoimintasuunnitelmaa opinnäytetyönään ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannah Honkanen vastaa siitä, että asioita lähdetään nyt pistämään käytäntöön. Opintomatka järjestettiin Sepran tuella Yhteiskunnallinen yrittäjyys 2019-2021 -hankkeen kautta.

Teksti Hannah Honkanen

Kuvatekstit: 

1. Eskolan päiväkotia esitteli Miia Tiilikainen Eskolan Kyläpalveluista (keskellä). Kuvassa myös Nelli, Sari, Aaron ja Saila.
2. Tutustuimme myös Eskolan Leppilammen idylliseen kylämiljööseen. Kuvassa Metsäkylän tiimi Nelli (yläportaalla), Saila, Sari, Aaron ja Hannah.
3. Metsäkylän kehittämistiimi Eskolan veturitallilla
4. Bonuksena matkalla poikettiin mennessä Hirvaskankaalla huutokaupassa (Nelli, Hannah, Aaron, Sari ja Saila)


 

 

 

 


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Ma – To: 9:00 – 16:00
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.