Fullscreen Image V3

Kansainvälinen toiminta

Uusia ideoita, kokemusten vaihtoa ja yhteistyötä yli rajojen

Sepra Euroopan Maaseutuparlamentissa

Itävallan Shärdingissä kokoontui 4.-6.11.2015 300 eri maiden edustajaa Euroopan toiseen Maaseutuparlamenttiin. Suomesta tapahtumaan osallistui viisi edustajaa, joista Leader Sepran toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen kutsuttiin paikalle Leader-ryhmien edustajana. 
 
Tapahtuma käynnistyi opintomatkapäivällä, jolla oli mahdollisuus tutustua Vihreän vyöhykkeen infokeskukseen Windhagenissa.  Ns. Vihreä vyöhyke muodostui Neuvostoliiton hajottua, kun entisiä Itä-Euroopan maita vähitellen liittyi Euroopan Unioniin. Näiden maiden väliltä poistuivat rajavyöhykkeet, ja vyöhykkeillä on kilometrienkin leveydeltä vanhaa puustoa ja kasvustoa sekä eläimistöä, joukossa hyvinkin uhanalaisia lajeja. Nyt alueiden luontoa yritetään suojella ja kehittää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sepran alueen toimijoita asia koskettaa siksi, että eurooppalaisesta näkökulmasta vyöhyke ulottuu Suomen pohjoisosiin asti pitkin Venäjän rajaa.
 
 
Toinen vierailukohde oli kaunis Freistadt, jossa keskiaikaisia rakennuksia on upeasti restauroitu ja koko kaupunki elää keskiaikaisissa puitteissaan historiaa matkailussa hyödyntäen. Alueen Leader-ryhmä esitteli toimintaansa ja toimistoaan. Itävallassa on juuri valittu 77 Leader-ryhmää, ja vaikka maaseuturahaston varat ovat pienentyneet, ovat ryhmät Euroopan komission toiveen mukaisesti ns. monirahastoisia, eli useimmilla on käytössään myös rakenne- ja sosiaalirahaston varoja. Suomessahan monirahastoinen Leader-toiminta ei vielä käynnistynyt, mutta Sepra on yksi niistä Suomen ryhmistä, joka toteuttaa paikallista kehittämistä maaseutualueiden lisäksi kalatalouspuolella ja nyt myös Kotkan keskustassa, niissä rajoissa kun se on rahastojen sääntöjen mukaan mahdollista.
 
Kolmantena kohteena nähtiin esimerkki edellä mainitun Leader-ryhmän toiminnasta: Hirschbachin kylä, jossa paikalliseksi vahvuudeksi on kymmenisen vuotta sitten huomattu vuoristossa kasvavat kymmenet yrtit. Niiden ympärille on rakennettu Kräuter Kraft Quelle tuotemerkki, jossa on tällä hetkellä tuotteita yrttimausteista juustoihin ja juomiin sekä erilaisiin käsitöihin. Tuotemerkin ympärille perustetussa osuuskunnassa on mukana yli 30 yritystä ja toimijaa. 
 
Luonnonravinto ja -yritit ovat olleet esillä myös Sepran alueella, mm. tämän vuoden maaseutufoorumissa, ja kiinnostus näihin kasvaa koko ajan lähiruokatietoisuuden lisääntyessä. Sepran Vihreän talouden kasvu hankkeen puitteissa on mahdollista viedä myös tätä osa-aluetta eteenpäin.
 
Maaseutuparlamentin toinen päivä keskittyi työpajoihin, joissa yhteistyönä viimeisteltiin Euroopan neuvostolle ojennettavan maaseutumanifestin eri teemoja. On hienoa voida olla mukana vaikuttamassa siihen, millaisella äänellä ja miten me Eurooppalaiset maaseututoimijat yhdessä lähestymme päättäjiä, jotta maaseutua voidaan jatkossakin kehittää tasapuolisesti ja tehokkaasti eri puolilla Eurooppa. 
Manifestin tärkeä sanoma on, että koko Eurooppa tulee elämään. Ilman kehittyvää ja hyvinvoivaa maaseutua Eurooppa ei selviä, ja meidän jokaisen tulee omalta osaltamme huolehtia siitä, että aluettamme kehitetään juuri meidän alueelle erityispiirteiden ja tarpeiden pohjalta, yhdessä ja tulevaisuuteen katsoen.  
Lue sivuiltamme manifesti suomeksi. 
Tietoa löytyy myös Maaseutuparlamentin sivuilta ja ELARDin sivuilta
 
Tonavan toisella rannalla näkyi Saksa.

Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Ma – To: 9:00 – 16:00
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.