Kansainvälisyys

Sepran kansainvälinen toiminta kohdentuu yhä lähialueille alueen sijainnista ja historiasta johtuen. Suurin kiinnostus kohdistuu Viroon ja lähinnä sen pohjoisosiin, jotka sijaitsevat Sepran alueen eteläpuolella, Itäisen Suomenlahden rannikolla. Venäjä on sijaintinsa johdosta toinen tärkeä yhteistyöalue niin Sepralle kuin koko alueelle. Ohjelmakauden 2014-2020 tavoitteeksi onkin asetettu luoda yhteydet ja käynnistää yhteistoiminta itärajan toisella puolella olevien toimijoiden kanssa.


Vuosituhannen alussa käynnistynyt yhteistyö virolaisen kylätoimintajärjestö Kodukantin kanssa on laajentunut Viron Leader-ryhmiin sekä muihin toimijoihin kauempana Viron etelä- ja länsiosissa. Sepra on ollut mukana luomassa kestävän kehityksen mukaista yhteisölähtöisen matkailun kehittämistyökalua COMCOTia. Toiminnan kautta Sepran yhteistyöverkostoon tuli mukaan matkailun 3D visualisoinnin kehittäjä Virossa, Tarton Maayliopisto EMÜ sekä paikalliskehittämisen ja luontomatkailun yliopistoyksikkö Seinäjoen Ruralia-instituutti. Verkostossa oli mukana myös kalatalousryhmä Võrtsjärven alueelta sekä Seto-kulttuuria edistävä yhdistys, joten yhteistyö on hyvin monipuolista. Kertyneitä kokemuksia ja verkostoja hyödynnetään tällä hetkellä mm. Kuninkaantien ja Green Belt infopisteen kehittämistyössä.


Venäjä-yhteistyötä on toteutettu edellisellä ohjelmakaudella Laatokalle ja Aunukseen perustetun ”paikallisen aloitteen Leader-ryhmän” kanssa. Yhteistyössä heidän ja Viron toiveesta virolaisten Leader-toimijoiden kanssa toteutettiin nuorisoleirejä ja -tapaamisia kolmen maan yhteistyönä. Tavoitteena on saada vuoden 2018 alusta käyntiin yhdistysten ja kolmannen sektorin yhteistyötä edistävä toiminta, jonka tuloksena Leader-toimintatapaa esitellään Johanneksen (Sovetskii) ja Viipurin alueilla.


Kansainvälisen toiminnan kautta paikalliseen kehittämistyöhön saadaan lisäarvoa uusien kokemusten ja hyvien siirrettävien käytäntöjen muodossa. Sepra on Suomen Leader-ryhmien joukossa hyvin kansainvälistynyt ja kokenut toimija. Tästä syystä Leader Sepra edustaa Suomen 54 ryhmää Euroopan komission Leader-alakomiteassa sekä eurooppalaisessa ELARD-verkostossa. Näiden luottamustehtävien kautta Sepran alueella ja toimijoilla on etuoikeus päästä näkymään sekä toimimaan esimerkkinä kansainvälisissä tapaamisissa, joissa valmistellaan Leader-toiminnan kehittämistä ja tulevaisuutta.

e-max.it: your social media marketing partner
Ota yhteyttä
  • Yhteystiedot

   Helsingintie 1 A (B-porras)
   49460 Hamina
   Ma – To: 9:00 – 16:00
   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
   Katso kaikki yhteystiedot

   Seuraa myös

  • Liity jäseneksi

   Täytä jäsenlomake

   Tilaa uutiskirje