Merimetson paikallisvaikutukset kalakantoihin Suomenlahdella

Hakija/Projektägare: Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi
Toiminta-alue/Verksamhetsområde: koko ESKO-alue
Julkinen tuki/Stödbelopp: 49 725,00 €
Aika/Tid: 2018-2019

Merimetson kanta Etelä-Suomen rannikolla on kasvanut voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Koska laji syö kalaa, kannankasvu on aiheuttanut huolta ammattikalastajien keskuudessa, asettaen kalatalouselinkeinon kestävyyden ja
kannattavuuden kyseenalaiseksi. Tuore tutkimus joka tehtiin suurella aluepohjalla, ei löytänyt yhteyttä merimetson kannankasvun ja kalasaaliiden välillä suomalaisen aineiston perusteella. On kuitenkin mahdollista, että kyseinen tarkastelu on tehty niin laajalla aluepohjalla, ettei siinä välttämättä voida todentaa paikallisia muutoksia.

Tämän tieteellisen tutkimushankkeen tavoitteena on mallintaa tilastollisesti merimetsojen liikkeitä ja missä päin ne kalastavat, ja siitä kautta arvioida vaikutuksia myös kalasaalismäärien muutoksiin ja kalastuselinkeinoon paikallisesti. Hankkeen puitteissa kiinnitetään yhteensä 8 GPS-lähetintä kahden kolonian aikuislintuihin. Kalastajakohtainen saalisaineisto Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntien alueelta saadaan ELY-keskukselta ja haastattelemalla ammattikalastajia. Suomenlahden merimetsojen kolonioiden sijainnit ja koon vaihtelu ovat tiedossa (SYKE).

Hanke toteutetaan Ammattikorkeakoulu Noviassa, Raaseporin kampuksella vuosina 2018-2019.


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Ma – To: 9:00 – 16:00
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.